علت روشن نشدن موتور یخچال میتواند کاملا ساده باشد. دو شاخه و سیم اصلی و سیم رابط را بررسی کنید. ببینید برق به یخچال می رسد. اگر برق به یخچال میرسید یکبار آن را از برق بکشید، 5 ثانیه صبر کنید و دوباره وصل کنید. با بررسی مجدد کابل و رابط اطمینان حاصل کنید که برق به یخچال می رسد. در این مورد وسواس به خرج دهید. مثلا یک وسیله ی برقی دیگری را مستقیماً به همان پریز یا برق وصل کنید تا ببینید که مشکل به هیچ وجه ارتباطی با برق ندارد. در اینجا کار عیب یابی شما تمام می شود. بقیه کار را به تعمیرکار مجاز بسپارید. تیم دنیا سرویس از جمله تعمیرکاران مجرب در زمینه عیب یابی و تعمیر یخچال است.
بررسی علت روشن نشدن موتور یخچال
علت روشن نشدن موتور یخچال علتهای متعددی دارد. کمپرسور قلب یخچال شماست. اگر آسیب ببیند یعنی موتور آسیب دیده. اگر موتور در حال استارت باشد و فیوز بپرد یعنی کمپرسور آسیب دیده. اگر صدای کمپرسور خیلی زیاد باشد، یعنی کمپرسور نیم سوز شده. در این حالت چک کردن رله ها ضروری است. اما قبل از اینکه شما به مرحله روشن نشدن موتور یخچال برسید، شاید توصیه هایی در زمینه ی نگهداری و مراقبت و استفاده ی بهینه از دستگاه بتواند برایتان مفید باشد. اینکه بدانید به هر حال، هر وسیله ای و از جمله هر وسیله ی برقی دارای عمر مفیدی است. معمولاً عمر مفید کمپرسور یخچال بین 10 تا 15 سال است. دیگر اینکه به درجه برودت یخچال دقت کنید، اگر تنظیم را رعایت میکنید و سرمای مناسب را ندارید گاز یخچال را چک کنید.
برفکزدایی را جدی بگیرید
اگر یخچالتان برفک گیر است، در برفک زدایی اهمال نکنید و در آخر دقت داشته باشید که پاکیزه ماندن فن کندانسور به عمر و کیفیت کار یخچال کمک می کند. روی صدای یخچال بیش از حد تکیه نکنید یخچال ها بر حسب اینکه از کدام برند باشند و تکنولوژی و سابقه ی کارخانه ی سازنده، کم و بیش صدا دارند. اگرچه صدا در انواع مختلف این دستگاه با اندکی تفاوت همراه است. اما تا به حال سازندگان یخچال نتوانستند تکنولوژی خاصی را در جهت بی صدا کردن کامل یخچال ارائه بدهند. بعضی از مصرف کنندگان و حتی تعمیرکاران ممکن است صدای زیاد یخچال را نشانه ی نیم سوز شدن و یا احتمال روشن نشدن یخچال در آینده بدانند. در حالی که اینگونه نیست و صدای یخچال علت های دیگری هم ممکن است داشته باشد.
علت روشن نشدن موتور یخچال
دلایل مختلفی برای روشن نشدن موتور یخچال وجود دارد که در اینجا به برخی از رایج ترین آنها اشاره می کنم:
مشکلات مربوط به برق:
- قطع برق: قبل از هر چیز، از وصل بودن برق در منزل و پریز مربوط به یخچال اطمینان حاصل کنید. سایر لوازم برقی را در همان پریز امتحان کنید تا از سالم بودن آن مطمئن شوید.
- مشکل در سیم کشی: سیم برق یخچال را از نظر پارگی، خوردگی یا اتصالات شل بررسی کنید. اگر سیم آسیب دیده است، باید آن را تعویض کنید.
- مشکل در پریز برق: ممکن است پریز برق ایراد داشته باشد. یخچال را به پریز دیگری وصل کنید تا ببینید مشکل حل می شود یا خیر.
- فیوز یا قطع کننده: ممکن است فیوز یا قطع کننده مربوط به یخچال قطع شده باشد. جعبه فیوز را بررسی کنید و در صورت لزوم، فیوز را تعویض کنید یا قطع کننده را روشن کنید.
مشکلات مربوط به موتور:
- خرابی رله استارت: رله استارت وظیفه ارسال برق به موتور را بر عهده دارد. اگر خراب باشد، موتور روشن نمی شود.
- خرابی خازن: خازن به راه اندازی موتور کمک می کند. اگر خراب باشد، موتور ممکن است نتواند به درستی راه اندازی شود.
- خرابی اورلود: اورلود یک سوئیچ ایمنی است که از گرم شدن بیش از حد موتور جلوگیری می کند. اگر خراب باشد، ممکن است موتور را خاموش کند.
- خرابی موتور: در نهایت، ممکن است خود موتور خراب شده باشد. این مشکل کمتر اتفاق می افتد، اما اگر موتور بسوزد یا اجزای داخلی آن آسیب ببیند، نیاز به تعویض دارد.
مشکلات دیگر:
- ترموستات: ترموستات دمای داخل یخچال را کنترل می کند. اگر خراب باشد، ممکن است موتور به درستی روشن و خاموش نشود.
- مشکل در دیفراست: اگر سیستم دیفراست یخچال مشکلی داشته باشد، ممکن است کویل های اواپراتور یخ بزنند و مانع از گردش هوا و خنک شدن یخچال شوند. این امر می تواند باعث خاموش شدن موتور شود.
- گاز مبرد: اگر یخچال دچار نشتی گاز مبرد شده باشد، به درستی خنک نمی شود و ممکن است موتور خاموش شود.
عیب یابی:
- قبل از هر گونه اقدام برای عیب یابی، یخچال را از برق جدا کنید.
- اگر با عیب یابی و تعمیرات جزئی مانند بررسی فیوزها یا پریز برق راحت نیستید، بهتر است از یک تکنسین تخصصی یخچال کمک بگیرید.
نکات مهم:
- تعمیر موتور یخچال می تواند خطرناک باشد و باید توسط یک تکنسین مجاز انجام شود.
- اگر یخچال شما قدیمی است، ممکن است ارزش تعمیر نداشته باشد و تعویض آن مقرون به صرفه تر باشد.